Articles Comments

Kobudoschool » Geschiedenis

Geschiedenis

Kobujutsu is afkomstig van de Ryu Kyu archipel. Een eilandengroep ten zuiden van het grootste eiland van Japan, Honshu (waar ook de stad Tokyo ligt). Het hoofdeiland is Okinawa. De eilandengroep is in het jaar 698 geannexeerd door Japan. Doordat de handelsrouten  tussen China en Japan langs de Ryk Kyu archipel voerden, kwamen er veel invloeden uit China die uiteindelijk de basis vormden voor gewapende en ongewapende krijgskunst. Hierbij was het Shaolin Kung Fu van grote invloed doordat hiermee de krijgskunst als levenspad werd geïntroduceerd terwijl deze voorheen slechts als overlevingsmiddel werd gezien.

Nadat Japan in 1314 werd verdeeld in drie rijken (Chuzan, Nanzan en Hokusan) werd in de jaren 1406 en 1477 door de toenmalige koningen van Chuzan (waarvan Okinawa toen deel uitmaakte) uit angst voor opstanden een verbod op metalen wapens uitgevaardigd. Omdat de bevolking slechts over gereedschappen beschikte, werden deze in de loop der tijd als wapens aangewend. Hiervoor werd een groot aantal verscheidene gereedschappen gebruikt, zelfs fluiten en tabakspijpen.

Op het dragen van een wapen stond de doodstraf. Zelfs het dragen van een stok en het hebben van eeltplekken die op wapentraining wezen, konden daarom levensgevaarlijk zijn. Daarom werden veel van de technieken (net als bij Capoeira) vermomd als dans. In 1669 werden zelfs de zwaardsmeden gesloten. Pas in 1724 werd een openlijke vorm van beoefening van de krijgskunsten mogelijk. Tussen de 18e en 20e eeuw zien we dan ook de opkomst van vele budomeesters van wie de namen tot op de dag van vandaag te vinden zijn in diverse Kobudo en Karate-kata.

Na de Meji Restauratie (het openen van Japan door Commodore Perry)  en de introductie van vuurwapens leken de traditionele krijgskunsten uit te sterven. Vanaf de 20e eeuw spanden hebben enkele meesters zich in om Kobujutsu van de vergetelheid te redden. Toonaangevend hierin was Taira Shinken, een leerling van Moden Yakibu, Kenwa Mabuni en Gichin Funakoshi.  Aan hem hebben wij het vastleggen en uitbreiden van het systeem van 42 kata’s  verdeeld over 8 wapens te danken. De reeds door Moden Yakibu opgerichte organisatie ‘Ryu kyu kobujutsu Kenkyukai’ werd door Taira Shinken v.a. 1955 voortgezet als ‘Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai’.

  

Taira Shinkens hoogste leerling was Motokatsu Inoue wiens eerste leraar Seiko Fujita was, de lijfwacht van zijn vader.  Van Seiko Fujita leerde hij Koga-Ryu Ninjutsu. Nadat hij van Yashuhiro Konishi Kendo en Karate leerde, ging hij in de leer bij Taira Shinken. Via Kishomaru Ueshiba en Gozo Shioda kwam hij in contact met Aikido. Tegenwoordig is zijn zoon Kisho Inoue.president van de organisatie die inmiddels verspreid is over diverse landen waaronder Zuid-Afrika, Zweden, Canada, België, Groot-Brittannië, Sri Lanka, Duitsland en Nederland.

(bron:www.ryukyukobujutsu.de)

Kobudo in Nederland

In Nederland werd het Okinawa kobujitsu geïntroduceerd door Rob Zwartjes, die in 1974 rechtstreeks onder Inoue trainde. Er worden nationale- en internationale wedstrijden gehouden waarbij de nadruk ligt op stijl. Het graduatiesysteem begint met 5e kyu en er is examenstof tot 5e dan. Eens in de twee jaar komt Kisho Inoue naar Nederland voor het geven van stages. Hiernaast worden er elke twee jaar kampioenschappen gehouden in Tokyo waarbij tot op heden altijd een Nederlandse delegatie aanwezig is geweest. Er zijn momenteel in Nederland
zo’n 300 beoefenaars van Ryukyu Kobujutsu. Vertegenwoordiger van Ryu Kyu Kobujutsu in Nederland als Branch Chief is Frank van den Nieuwendijk

 

 

Leave a Reply

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*