Articles Comments

Kobudoschool » Wapens

Wapens

De wapens:

Bo: De (roku shaku) Bo ook wel Kon genoemd, is een staf van 1.80m. Verreweg de meeste trainingsstof heeft betrekking op de Bo. Niet alleen zijn de meeste kata Bo-kata (22 kata), maar worden ook de Sai-, Tonfa-, Kama-,Roche Timbe- en Suruchin kumite (partneroefeningen) uitgevoerd tegenover een Bo. Door de lengte van het wapen leert men erg goed de juiste afstand t.o.v. de ‘tegenstander’ (ma’ai) in te schatten en lichaamsverplaatsingen (Tae sebaki). Naast de normale Bo van 1.80 wordt er ook getraind met de Sanchaku Bo, een staf van 90 cm en de Eku (Suna Kake no Kon), een roeispaan. Er zijn vele verschillende soorten Bo’s. Sommige zijn recht uitlopend en andere uitlopend in een punt, ook kan er uit veel verschillende houtsoorten gekozen worden. Japans Eikenhout geniet vanwege de sterkte vaak de voorkeur. Men kan echter een eenvoudige houten staf van de jusite lengte gebruiken zolang deze maar stevig genoeg is en niet snel splintert.
In het begin leert men de Bo op een wijze vast te houden waarbij de Bo in 3 gelijke delen wordt verdeeld. Later echter zal men hierin meer flexibel zijn om zo de lengte van de Bo optimaal te benutten.

Sai: De Sai is een metalen drietand en komt voor verschillende vormen. De twee meest voorkomende zijn de Tsuujo no Sai en Manji Sai. De Sai is niet, zoals vaak wordt vermeld, afkomstig van een landbouwwerktuig, maar afkomstig uit China (in een andere vorm). Volgens sommige bronnen werden Sai door boeren gebruikt om zich te verdedigen tegen zwaardaanvallen van samoerai. Naast twee Sai in de handen werd vaak een derde in de gordel gedragen zodat één Sai naar de tegenstander geworpen kon worden. Anderen bronnen wijzen op het gebruik door Japanse ordediensten. Tegenwoordig wordt er met twee Sai getraind, één in iedere hand. Er zijn drie manieren waarop de Sai wordt vastgehouden: Honte-Mochi (Normaal), Gyakute-Mochi (‘Reverse grip’) en Tokushu-Mochi (Speciale grip).Voor de Sai zijn er 8 kata.

Tonfa: Over de oorsrpong van de Tonfa lopen de meningen uiteen. Sommigen stellen dat deze afkomstig is van een het handvat van een molensteen waarmee rijst gemalen werd, anderen stellen dat dit handvat toevallig dezelfde vorm heeft en dat het wapen reeds bestond en (via China) afkomstig is uit Indonesië en omgeving. Tegenwoordige bekend als de ‘politiestok’ van Amerikaanse politieagenten. Er wordt met twee tonfa’s getraind en er zijn twee kata. Dezelfde 3 manieren om de Sai vast te houden zijn van toepassing.

  

Nunchaku: Ook over de oorsprong van de nunchaku verschillen de meningen, variërend van een dorsvlegel tot een paardebit enerzijds tot een oorsprong als wapen in China anderzijds. Letterlijk vertaald: 2 keer 30 cm (sanchaku Bo = Bo van 3 * 30 cm). Twee stokken van 30 cm verbonden door een touw. Ten onrechte vaak wurgstokjes genoemd. Onder andere door Bruce Lee zeer populair geworden. Het gebruik van de nunchaku in Kobudo is anders dan bij bijvoorbeeld Nunchakudo (sport geheel gericht op de Nunchaku). Waar de laatste sport meer op handigheid in het gebruik en show is gericht, ligt bij Kobudo de nadruk op effectief gebruik. Er zijn drie soorten nunchaku: een twee-, drie- en vierdelige.

Kama: Oorspronkelijk een sikkel. Een (houten) stok met een kort gebogen mes aan het uiteinde. Ook de Kama wordt als tweetal gehanteerd. Ook hier zien we de drie diverse grippen terug (Honte-Mochi , Gyakute-Mochi en Tokushu-Mochi). Dankzij het lichte gewicht een wapen dat zeer snel gehanteerd kan worden. Getraind wordt met exemplaren die geheel van hout zijn of voorzien van een bot metalen mes. De onderkant van de stok is vaak dikker om zo veranderingen van grip te vergemakkelijken. Er zijn 3 kama kata.

    

Tekko: Ook de oorsprong van de Tekko is omstreden. Sommigen stellen dat het oorspronkelijk een hoefijzer van een paard was, terwijl anderen zeggen dat de tekko direct ontwikkeld is als wapen. Lijkt op een boksbeugel met het verschil dat de technieken naast stoten ook op snijdende bewegingen zijn gericht. Er is één kata voor de Tekko.

 

 

 

Rochin Timbe: Schild en korte speer. Het schild werd oorspronkelijk gemaakt van schildpadden. Tegenwoordig gebruiken wij hiervoor lichtmetalen of houten exemplaren. Het gebruik van de Rochin Timbe lijkt veel op de vechtwijze van sommige Afrikaanse stammen zoals de Zulu, maar ook op het vechten met zwaard en klein schild zoals in Europa in de Middeleeuwen. Er is één kata voor de Rochin Timbe.

 

 

Suruchin: een dolk en een bal verbonden door een ketting. Er zijn twee verschillende soorten: Tan Surujin (kort) en Naga Surujin (lang) waarvan de lengtes respectievelijk ongeveer 150-152 cm en 230-240 cm zijn. Wordt vanwege de hoge moeilijkheidsgraad pas als laatste mee getraind. Vanwege de vele mogelijkheden is dit een erg boeiend wapen.

                       

  

Leave a Reply

Connect with Facebook

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*